Středověká suknička pro malé dítě

Na přání přidávám střih a návod na ušití dětské košilky a sukničky z období vrcholného středověku, který byl již na starých popularizačních stránkách. Po zvětšení získáte střih pro současnou dětskou konfekční velikost 80. Střih vychází z běžných střihových konstrukcí, které jsou známé z dochovaných středověkých oděvů.

Ve vrcholném středověku byla základem dětského oděvu košilka a svrchní tunika či suknička, které byly šity pro batolata obou pohlaví delší. Pohlaví dítěte se do určitého věku oděvem neodlišovalo. Pro spodní košilku bude potřeba cca 0,7 m jemného lněného plátna a pro sukničku 0,7 m vlněného sukna a případně jemnějšího plátna na podšívku sukničky v běžné šířce látek 120 - 150 cm.

Postup:

  1. Zvětšíme střih podle nákresu. Díly označené A jsou určené pro sukničku z vlny a díly označené jako B pro lněnou košilku. Klín označený A i B se objevuje na obou oděvech. Pro košilku ho můžeme lehce zmenšit. Trup pro košilku B můžeme stříhat v jednom kuse bez přestřižení v ramenou.
  2. Všechny díly vystřihneme z požadovaných látek.
  3. Pro sešití košile můžeme postupovat obdobným způsobem jako při současném technologickém postupu. Vypracujeme průkrčník začištěním šikmým proužkem ze zbytku lnu nebo začistíme ze zbytků. Našijeme rukávy na středový pruh. Vložíme klínky do podpaží a klíny po jedné straně rukávů a následně sešijeme boky. Začistíme spodní okraj a okraje rukávů.
  4. Pro sešití sukničky postupujeme od ramenních švů. Sešijeme ramenní švy. Všijeme boční klíny. Sešijeme rukávy a vložíme je do rukávových hlavic. Začistíme průkrčník, rukávy a délku.

tunika vel80 strih

Pro kontrolu zvětšení je možné si pomoci částí střihu zde v pdf ve formátu 1:1 – zde.

Dětský obleček

Dětský středověký oblečekNa ilustračních fotografiích vidíte komplet dětského oděvu pro chlapce v dětské velikosti 110, který jsem zhotovila shodným střihovým způsobem.