Móda na Slovensku – Stručné dejiny odievania

Nakladatelství Slovart vydalo před dvěma lety přehledovou publikaci zaměřenou na dějiny odívání z pohledu jednoho územního celku – našich slovenských sousedů. V autorském kolektivu se sešla ostřílená matadorka Magdaléna M. Zubercová, autorka Tisicieročie módy, s mladými badateli Evou Hasalovou, Zuzanou Šidlíkovou a Martinem Vančem.

Móda na Slovensku – Stručné dejiny odievania Móda na Slovensku – Stručné dejiny odievania

Na první pohled vás kniha zaujme poctivou vazbou a atraktivním přebalem. Textově byla rozčleněna do jednadvaceti kapitol od doby kamenné do koce 20. století. Části věnované prehistorii, antice a ranému středověku zpracoval Martin Vančo. Magdaléna M. Zubercová s Evou Hasalovou jsou spoluautorky kapitol od románského oděvu až po začátek dvacátého století. Závěr knihy – moderní období od první republiky do současnosti připravila Zuzana Šidlíková.

Text se věnuje tvarovým změnám oděvu dostatečně a vždy jsou zapojena lokální specifika i s přesahy na politické události v regionu. Díky popisu situace na území, kde se střetávaly silné vlivy uherského, orientálního a evropského oděvu, se jedná o zajímavou atraktivní publikaci. Jsou zde samozřejmě přesahy do společné československé minulosti. Často se autoři věnují vídeňským vlivům z dob Rakouska-Uherska. Obrazově publikaci doprovází především méně známá díla – portréty uherské šlechty, lokální náboženská ikonografie a podobně.

Silnou stránkou podobných publikací nebývá jejich hloubka, s jakou se pomoří do každého zachycovaného období, ale spíše fotografický doprovod a jeho grafické zpracování. V tomto případě se však jedná spíše o slabou stránku knihy. Velká část fotografií v kapitolách pro středověk a novověk nebyla pro knihu pořízena v dostatečné kvalitě či byla použita starší fotodokumentace sbírek, což je bohužel v kvalitním tisku na křídovém papíře značně viditelné. (Nemluvíme samozřejmě o starých dobových fotografiích či zvětšeninách dobových grafik.) Obzvlášť nedobře rozdíly v kvalitě fotografií působí v kombinacích, kdy grafik použil fotografii s vysokým rozlišením na drobnou ilustraci a další, mnohem větší obrázky jsou nejasné a nižším stupněm ostrosti.

Pokud Vás zaujalo Tisicieročie módy, máte vztah ke Slovensku či jiný podobný důvod, neměl by titul ve vaší knihovničce chybět. Ostatní zájemci o dějiny módy ocení jistě pohled z jiného úhlu než jsme zvyklí. Malá exkurze mezi uherské oděvy rozhodně neuškodí.

Móda na Slovensku – Stručné dejiny odievania

Zubercová, M. Magdaléna – Hasalová, Eva – Šilíková, Zuzana – Vančo, Martin: Móda na Slovensku – Stručné dejiny odievania. Slovart, Bratislava 2012. ISBN 978-80-556-1141-9.