Středověké spodky „bruchy“ podle MTA

Jelikož se mi v emailové schránce sešlo několik přání, zda bych nezařadila do blogu původní návod na ušití středověkých spodků, zařazuji ho v lehce aktualizované podobě s pozdravem všem fanouškům, kteří si o něj napsali.

Tento střih byl publikován ve starých verzích příručky Medieval Tailor´s Assistant od Sarah Thursfield. Kniha byla opakovaně dotiskovaná a upravovaná, až byl ze současné verze zcela vypuštěn. 

Důvodem bylo pravděpodobně to, že tento střih byl vytvořen autorkou pokusně podle vzhledu této oděvní součástky na dochovaných obrazových pramenech z období 1200 - 1400. Opticky výsledený tvar připomíná vzhled bruch zachycený iluminátory velmi věrně. Postup, který zde připojuji, je výsledkem opakovaných pokusů. Nejedná se o rekonstrukci původního šicího postupu, jelikož se prádlo tohoto typu téměř nezachovalo. Všechny užívané stehy jsou však ze středověku známé.

Středověké spodky tvz. "bruchy" Středověké spodky tvz. "bruchy" Středověké spodky tvz. "bruchy"

foto: Václav Kořínek a fotoarchiv autorky

Materiál:

  • lněné plátno, bílé nebo nebělené, šíře 150 cm, spotřeba cca. kolem 1 m – nakoupit můžete např. zde nebo zde
  • lněné nitě, bílé nebo nebělené (nejdostupnější a příjemné na práci jsou od zn. Hagal)

strih na bruchy

Postup měření:

 1) Do pasu si zavážeme tkaloun nebo stužku. Změříme si od této stužky vzdálenost od pasu do výše kolen - to nám určí délku bruch. Délka může být lehce proměnlivá, záleží na vás a na obrázcích, které si vezmete jako vzor.

2) Změříme si obvod pasu - zkráceno na OP - a to ve výši stužky.

3) Změříme si od stužky vpředu ke stužce vzadu rozkrok (odborně řečeno SED) a to tak, aby to neřezalo - takže volněji.

4) Výše vložený obrázek si vytiskneme nebo přemalujeme a doplníme následující údaje: na boční stranu dopíšeme údaj SED (měření - bod 3); na střední přerušovanou čáru sečteme cifry 1/2 OP (měření - bod 2) a 2x délku nohavice (měření - bod 1) - obrázek zobrazuje jen jednu polovinu výsledného obdélníku, ale vaše číslo bude označovat délku dílu celkovou.

Bruchy - výsledný tvar Bruchy - detail všití klínku bruchy - detail prostřižení pásku bruchy - detail nohavice

Postup šití:

1) Vystřihneme si jeden velký obdélník podle střihu (délka: 1/2 OP (měření - bod 2) a 2x délku nohavice (měření - bod 1); šíře: SED (měření - bod 3)), pásek (délka OP + 30 cm x cca. 12 cm) a dva trojúhelníky (vzniklé přestřižením čtverce 10 x 10 cm).

2) Trojúhelníky našijeme na jeden z delších okrajů a to na vzdálenost cca. 1/4 OP od středu obdélníku. Vznikne z nich klínek na bocích. K prošití použijeme přední steh kombinovaný se zadním.

3) Obdélník přeložíme po délce a sešijeme okraje bruch a to od čtverců, které opět odsadíme jako při přišívání v postupu šití - bodě 1. Na konci nohavice necháme rozparek cca. 10 - 15 cm. Začistíme okraje založením švového přídavku jeden přes druhý a prošitím obnitkovacím nebo předním stehem.

4) Kraje nohavic a rozparky dvakrát založíme a prošijeme obnitkovacím nebo předním stehem.

5) Přišijeme pásek do pasu od středu jedné strany. Ve středu nám zbydou založené konce k protažení šňůrky. Na pásku prostřihneme ve stejné vzdálenosti otvory a začistíme půlsmyčkovým stehem. Okraj můžeme i jednoduše zahnout, aby byl pevnější. (Otvory můžete udělat i před našitím pásku pokud tušíme, kam je potřebujeme umístit.)

6) Opaskem protáhneme tkaloun či šňůru dělanou technikou lucet, pletením na prstech a podobně.

Středověké spodky tvz. "bruchy" - navazování nohavic Středověké spodky tvz. "bruchy" a navázané nohavice Středověké spodky tvz. "bruchy" a navázání nohavic

navazování nohavic - foto: Václav Kořínek